Tekstschrijven en tennis

TennisToen ik een jaar of 5 was leerde ik schrijven. Tegelijkertijd begon ik ook met tennissen. Tot op de dag van vandaag voer ik beide disciplines met het grootse plezier van de wereld uit. Van het schrijven heb ik zelfs mijn beroep weten te maken. Van het tennissen net niet, ahum. Tekstschrijven en tennis lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben. Toch zijn er meer parallellen tussen die twee te ontdekken dan je zou verwachten.

Zie je tegenstander als je doelgroep
Als je een goede tekst wil schrijven, dan houd je je doelgroep tijdens het schrijven altijd in het achterhoofd. De lezer moet aangesproken worden door de tekst die jij geschreven hebt en (afhankelijk van het doel van je tekst) tot actie worden aangespoord. Op de tennisbaan wil je dat je tegenstander ook doet wat jij wil. Elke bal die je slaat is er op gericht om je tegenstander tot wankelen te brengen. Heb je gezien dat hij of zij wat traag op de baan is? Dan zorg je er voor dat je je opponent flink laat lopen in de rally. Is die forehand enorm krachtig? In elke rally ben je bezig om die slag zo veel mogelijk te ontlopen.

Bouw het goed op
Een tekst moet duidelijk zijn. Dat lukt het beste als je zorgt voor een heldere opbouw van je tekst. Met een begin, een tussenstuk en een eind. Voorzien van tussenkoppen om het geheel overzichtelijker te maken. Een tenniswedstrijd bouw je ook op. Je gaat niet direct in de aanval over om meteen al je kruit te verschieten. Ook ga je niet in het wilde weg ballen slaan zonder een duidelijk strijdplan. Langzaam maar zeker wil je je tegenstander uitschakelen. Stapje voor stapje, slag voor slag. Precies zoals je de lezer van je tekst wil benaderen: elke zin duwt hem een stap verder in de richting van het doel van je tekst. Of je nu wil informeren, overtuigen of tot handelen aanzetten.

Win-winsituatie
Uiteindelijk wil je jouw wedstrijd winnen. Het geeft een heerlijk gevoel als dat gelukt is. En de lezer van je tekst? Die wil je vóór je winnen. En ook dan is het ultiem genieten als je dat voor elkaar hebt gekregen.

 

Deel dit artikel:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.