Tekstschrijven en muziek

Ik krijg deze reactie nog regelmatig als ik iemand vertel wat ik zoal doe in het dagelijks leven.guitar
“Ah…tekstschrijver. Leuk. Heb je al teksten voor nummers geschreven die ik zou kunnen kennen?”
“Euh…nou…ik schrijf teksten voor websites en brochures en advertenties enzo. Helemaal niks dus op het gebied van muziek.”

Al snap ik de reactie best wel
Met name als het iemand is die me wat beter kent, begrijp ik wel dat die link gelegd wordt. Want ja, ik maak ook af en toe muziek. Ik zing graag en probeer me daar een beetje bij te begeleiden op gitaar. En (oh ironie!) houd ik daarbij nog het meest van het singer/songwriter genre. Alleen write ik zelf dus geen songs, ik cover ze alleen maar.

Stiekem wil ik het wel
Natuurlijk zou ik het wel graag willen kunnen. En je zou denken dat de combinatie van factoren als tekstschrijver, liefde voor muziek en de nodige creativiteit een voorbode zouden moeten zijn van prachtig geschreven liedteksten. Maar niets is minder waar… als ik er al eens voor ga zitten, blijf ik al snel hangen in uitgekauwde teksten die zo ongeveer elk cliché dat je je maar kan bedenken bevatten.

Nederlandstalig of toch kiezen voor Engels?
Het begint al met de keuze van de taal waarin je gaat schrijven. Zelf vind ik Engels vaak beter klinken in muziek, al zijn er ook wel voorbeelden te noemen van Nederlandstalige nummers die ik (vanwege de tekst) prachtig vind. Zoals bijvoorbeeld ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter. Toch vind ik Nederlandstalige nummers normaal gesproken te duidelijk weergeven wat er bedoeld wordt. En als het niet duidelijk (of zoals de makers het zelf vaak noemen: metaforisch) is, dan wordt het al snel gezien als raar en vreemd. Terwijl ik daar bij een Engelstalig lied nooit problemen mee heb.

Een kwestie van doen
Maar het is natuurlijk net zoals met bloggen: als je er niet gewoon aan begint, dan wordt het nooit wat. Bovendien: het hoeft natuurlijk ook helemaal niet meteen een góed liedje te zijn. Maar het zou me op zijn minst toch moeten lukken om er eentje te schrijven? Dan maar een nummer dat voorzien is van de welbekende clichés en de eenvoudige akkoordenschema’s. Als ik maar iets heb. Wie weet komen de betere nummers daarna vanzelf…

Wat rijmt er ook alweer op love?

Deel dit artikel:

    1 thought on “Tekstschrijven en muziek

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.